Skip to content

Cele mai dorite costume de copii pentru Crăciun

Costumațiile sunt o formă de încurajare a creativității unui copil și în același timp o formă de a se juca și distra. Costumându-se, copiii își crează propria identitate înfruntându-se în timpul jocului cu fricile sale dar îi și ajută să-și exprime sentimentele. Costumațiile în grup, de asemenea sunt o formă de a socializa și învăța diferite valori precum prietenia și generozitatea, respectul, toleranța sau munca în echipă.

A alege costumul adecvat nu este un lucru banal. Copii vor putea să se pună în locul altei persoane în timp ce se joacă. De la a imita persoane din viața lor de zi cu zi precum tata sau mama, și de a se simiți persoane adulte, la a recrea scene îmbrăcați de supereroi capabili să înfrunte orice le iese în cale. De aceea, este indicat ca el sau ea să își aleagă singuri costumația.

Pentru aceasta, din ce în ce mai mult, părinții sunt mai conștienți că aceste costumații sunt educative precum o carte sau un joc.

În această perioadă a anului când toată lumea aleargă după cadourile de Crăciun, credem că un costum de deghizare pentru copii este o idee bună de cadou. Iar dacă micuțul tău deja a inclus acest costum în scrisoarea sa pentru Moș Crăciun, când îl va primi va fi și mai încântat.

De aceea, am pregătit acest articol care cuprinde tendințele din România și restul Europei în materie de costumații pentru copii pentru a le dărui de Crăciun celor mai mici. Care sunt cele dorite? Care sunt la modă? Ce personaje au mai mult succes? Citește cu atenție și sigur vei afla!

Cum alegi cel mai bun costum pentru copii?

Nu doar tema costumației este importantă. De asemenea trebuie să țineți cont de propriile caracteristici ale acesteia.

Când nu vorbim de un costum DIY făcut acasă, trebuie să fim atenți la țesut și materialele de confecționare, mărime, preț…

Pentru mulți aceste lucruri par banale, dar când vine vorba despre publicul infantil trebuie să fim precauți cu țesuturile textile , iar costumațiile nu sunt o excepție. Acestea sunt unele din sfaturi noastre:

  • Verificați că eticheta costumului (mască, perucă, machiaj…) include marca CE, avertizările de utilizare, lista de materiale…
  • Este interzis costumelor pentru minorii de 7 ani să includă cordoane în zona gâtului sau de o lungime mai mare de 7,5 cm pentru minorii mai mari de 7 ani, deoarece există riscul de asfixiere.
  • Măștile trebuie să aibă orificii de ventilație la ochi, nas și gură.
  • În ceea ce privește accesoriile (arme de joc, pălării, diademe…) nu trebuie să conțină piese mici sau ascuțite.

În ceea ce privește mărimile, recomandăm să verificați întotdeauna informația fabricantului sau furnizorului acestora. Pe Funidelia puteți găsi un ghid de mărimi pentru fiecare produs, și de asemenea mici sfaturi care vă vor ajuta să alegeți cea mai adecvată mărime pentru vârsta băiatului sau fetiței căruia îi este destinată costumația.

Cât privește prețul, aceasta este o chestiune personală. Depinde de bugetul de care dispunem fiecare dintre noi pentru acest cadou, calitatea costumului și dacă este un produs de licență oficială sau nu.

Pe Funidelia de asemenea dispunem de produse de fabricație proprie, lucru care ne permite un mai bun control al procesului și calității rezultatului final, în acest fel oferind un preț mai mic. Dacă, în ciuda acestui lucru, nu găsiți costumul care să se adapteze “buzunarului” vostru, avem și o secțiune de costume ieftine în care sigur veți găsi o alternativă economică al costumului pe care îl căutați.

Care sunt tematicile preferate de băieți și fetițe pentru costumații?

În general, filmele și desenele animate sunt referința principală pentru cei mici. Aventurile lui Ladybug, Harry Potter și “Eroii în pijama” din PJ Masks au fost unele dintre tematicile preferate a celor mici pentru a alege costumul lor anul trecut și încă continuă să fie.

Prințesele Disney, personajele din Star Wars și supereroii (Marvel sau DC Comics, fără deosebire) sunt costume clasice care nu lipsesc niciodată din TOP10.

Dar nu doar personajele din filme sau de la televizor sunt o sursă de inspirație pentru băieței și fetițe, ci și tematicile generale precum animalele (leu, puișor, văcuță, maimuță sau tigru) sau costumele medievale (de cavaler, prinț sau prințesă) sunt pe lista lor de costume dorite. 

Costumele Ladybug & Cat Noir sunt preferatele celor mici încă de câțiva ani în urmă. Acest lucru se datorează faptului că reunesc toate ingredientele pentru a fi de succes: în format de desene animate, sunt supereroi cu alter-ego-urile lor în adolescență, iar protagoniști sunt o fată și un băiat, de aceea atât băiețeii cât și fetițele se por simți identificați cu aceste personaje

Dar gustul pentru Ladybug & Cat Noir de asemenea se extinde și printre adulți. Nu doar pentru a recrea costumații în familie cu cei mici, dar și datorită culturii ample cosplay creată în jurul acestor doi supereroi.

Mai mult, există diferite versiuni a acestor costume: de la cele mai clasice de o piesă, la versiuni mai ample și călduțe (ideale pentru iarnă) în format onesie, atât de comode ca și o pijama.Y, por supuesto, los accesorios no pueden faltar: la característica peluca azul de Ladybug, sus pendientes y su yo-yo mágico o la peluca rubia de Cat Noir con sus orejas de gato… y, por supuesto, los antifaces (imprescindibles para pasar desapercibidos).

Și bineînțeles, accesoriile nu pot lipsi: caracteristica perucă albastră Ladybug, cerceii sau yo-yo său magic sau peruca blondă a lui Cat Noir cu urechile sale de pisică și… bineînțeles măstile pentru ochi (indispensabile pentru a trece neobservați).

Deși au trecut câțiva ani de la debutul ultimului film din magica serie originală de J.K. Rowling, costumele Harry Potter sunt unele dintre cele mai cerute de copii. Iar noile filme Animale Fantastice contribuie ca această lume magică încă să existe în viața tuturor.

Dar fenomenul Harry Potter nu se rezumă doar la a purta tunica Hogwarts. Din ce în ce mai mulți copii și adulți cer cadou de Crăciun articole de merchandise Harry Potter pentru a-și mări colecția de obiecte magice: de la tricouri la ghiozdane și materiale școlare, la baghetele personajelor, fularele Caselor Hogwarts… dar și articole mai exclusive precum pelerina de invizibilitate, calendare Advent sau vitrine cu un snitch auriu Harry Potter.

Universul Magic creat de J.K. Rowling este un izvor de dorințe pentru orice potterhead!

Iar dacă există ceva mai distractiv decât să te costumezi, aceasta este făcând-o cu grupul de prieteni unde fiecare are rolul său. De aceea costumele PJ Masks sunt atât de populare printre cei mici, deoarece se pot costuma alături de prietenii lor și juca luptând pentru dreptate. Aceste desene reflectă o serie de valori importante pentru copii precum prietenia sau punerea în evidență a faptului că deși fiecare are abilitățile sale proprii, se poate lucra în echipă pentru binele tuturor.

Costumele favorite sunt ale celor trei protagoniști: Pisoi, Bufniță și Șopi (mai ales ale primilor doi). Dar de asemenea există micuți care simt predilecție pentru inamici și preferă costumele Night Ninja sau Romeo.

Ladybug & Cat Noir alături de Harry Potter sunt cap de listă printre costumele cele mai dorite anul trecut în România, dar am constatat și o preferință mai mare pentru costumele de animale decât în alte țări. Costumele de ursuleț au fost cele mai plăcute printre cei mici.

Ce alte personaje le plac celor mici?

Dacă cei mici știu clar care licențe sunt cele ce “monopolizează” gusturile lor, desenele animate întotdeauna sunt o sursă de inspirație pentru cei mai mici și personaje precum cățeii din Patrula Cățelușilor sau Masha și Ursul sunt un pariu sigur pentru cei mai micuți.

Costumele Chase și Skye sunt favorite pentru urmăritorii Patrulei Cățelușilor. Cățelul polițist și cățelușa aviatoare sunt preferații din Orașul Bahia Aventura.

Micuța fetiță blondă provenind din Rusia și prietenul său Ursul, sunt alte desene animate de succes pentru audiența mai tânără. Obrăzniciile micuței Masha fac ca băieții și fetițele să se distreze de minune. De aceea, a face cadou un costum Masha și Ursul este sinomim cu succes.

Dar cei mici ai casei nu simt predilecție doar pentru desenele actuale. Cele clasice niciodată nu se demodează și din acest motiv costumele Ștrumfii sau Dragon Ball sunt unele dintre cele alese de copii când vine vorba de distracție și de a le lăsa imaginația să zboare.

Care supereroi plac mai mult?

Una dintre cele mai mari necunoscute ale ființei umane… mai ales când vine vorba de un copil. Să decidă dacă preferă să zboare ca Superman sau agilitatea lui Spiderman, viteza lui Flash sau forța lui Hulk… este foarte complicat! Dar tot timpul există un motiv pentru care preferă un costum de supererou și de ce vrea să se îmbrace ca el.

În linii generale Spiderman, Batman și Căpitanul America sunt favoriți cu multă diferență printre cei mai mici ai casei.

Dar și Superman “Omul de Fier”, Thor zeul tunetului sau Flash, cel mai rapid supererou, sunt unele dintre numele favorite.

Wonder Woman este unica supereroină care își face loc printre supereroii preferați de copii.

De asemenea alți eroi care lucrează în echipă ca Țestoasele Ninja sau Power Rangers au un loc printre gusturile celor mai tineri.

Care sunt prințesele favorite?

A decide care este cea mai frumoasă Prințesă Disney sau cine are rochia cea mai drăguță este la fel de complicat ca a alege cel mai bun supererou. Dar în același mod, toate fetițele au favorita lor. În majoritatea cazurilor coincide: Elsa sau Anna din filmul “Frozen”.

Surorile din Arendelle sunt fără îndoială primele alese în majoritatea țărilor europene. Deși costumele de Prințese Disney “clasice” precum Albă ca Zăpada, Cenușăreasa sau Frumoasa Adormită continuă să fie favorite, noile prințese cu convingeri puternice și mai independente precum Vaina sau Brave de asemenea și-au făcut loc printre cele mai dorite Prințese Disney.

De care parte a Forței sunt cei mai mici?

Alături de Harry Potter, Star Wars este una dintre licențele care atrag mai mult publicul infantil dintre toate desenele animate, supereroi și prințese. Trebuie să admitem că Star Wars este un fenomen cinematografic care încă mai atrage fani de la debutul primului film din 1977.

Suntem convinși că Forța este puternică în costumele Star Wars atât a personajelor clasice (Leia, Skywalker, Darth Vader…) cât și a celor mai recente (Rey, Kylo Ren, Finn…) și de aceea îi atrag pe cei mici și mari.

Dar avem aici o întrebare foarte importantă pentru toți urmăritorii acestei serii galactice: de care parte a Forței sunteți?

Răspunsul cel mai drăguț ar fi fără îndoială partea luminată. Dar am descoperit că tinerii “padawans” simt mai multă înclinație spre partea întunecată. De ce oare? Le plac mai mult costumele lor? Oare e pentru cască? Sau din cauza culorii săbiilor laser?

În TOP 5 costume pentru copii Star Wars găsim carismaticul Darth Vader, Stormtroopers și Kylo Ren. Deși există multe personaje din Partea Luminată din toate episoadele, costumul Rey și cel de Jedi sunt cele preferate de copii.

Dar care este rezultatul în funcție de țară? Care țări s-au lăsat seduse de Partea Întunecată?

Miza Funidelia pentru anul acesta de Crăciun

În fața atâtor opțiuni disponibile, poate fi un pic copleșitor să alegi un costum infantil pentru a-l face cadou de Crăciun. De aceea noi avem doi câștigători detașați pentru această perioadă: Frozen și Star Wars.

După cum deja am spus, sunt tematici care întotdeauna se vor afla printre favoritele celor mici, iar cu premierele “Frozen 2” și “The Rise of Skywalker” atât de aproape de Crăciun, a face cadou costumele Elsa și Anna< sau cele a lui Kylo Ren și Ren este o bună idee. Multe fetițe vor dori să-și înnoiască garderoba cu noile rochii Elsa și Anna. Chiar și Kristoff se îmbracă altfel în Frozen 2!

Garderoba lor are aceleași culori care definesc pe fiecare dintre surori, dar adaptată la noua aventură a Elsei și Annei. Elsa continuă să fie favorita dintre cele două, dar Anna și Olaf sunt de asemenea personaje foarte iubite. Acestea sunt costumele Frozen 2:

Episodul IX este unul dintre cele mai așteptate filme ale anului. Se așteaptă un mare deznodământ pentru una din cele mai epice serii de filme din istoria cinematografică. Cunoașterea originii lui Rey, înfrângerea lui Kylo Ren, descoperirea personajelor vechi care revin… Multe necunoscute pe care fanii adulți și copii așteaptă să fie dezvăluite.

În acest fel, cu “fenomenul fan” atât de aproape de Crăciun, există multe așteptări din partea celor mai tineri. Dorința ca și cadoul de Crăciun să fie costumul lui Kylo Ren poate fi depășită doar de dorința de a vedea premiera noului film Episodul IX îmbrăcat precum personajul său favorit.

După cum puteți observa din acest rezumat, costumațiile sunt o formă genială de a vă juca cu imaginația. Așadar, lăsați copiii să se costumeze! Have fun!! 

Metodologia 

Pentru elaborarea informațiilor propuse în acest articol am utilizat date din vânzările Funidelia din noiembrie și decembrie 2018 din diferite țări europene.